Choď na obsah Choď na menu
 


Anglo - americke dni na GJAR 2014/2015

12. 11. 2014

ANGLO – AMERICKÉ DNI NA GJAR

Fotogaléria


V dňoch 27. – 29. 10. 2014 sme na GJAR organizovali anglo - americké dni.
Cieľom tejto akcie bolo priblížiť žiakom anglicky hovoriace krajiny, konkrétne Škótsko, Anglicko, USA.
V pondelok 27.10 mali žiaci možnosť vidieť nimi vytvorené prezentácie o Škótsku na plátne vo vestibule školy. Počas prestávok znela typická škótska hudba a všetci boli pozvaní ochutnať Scottish shortbread, ktorý napiekli učiteľky anglického jazyka a Tami Činčuráková z III.D. Podmienkou vstupu do školy bolo v tento deň kárované oblečenie. Na chodbách školy bolo vidieť aj typické kilty na odvážnych jednotlivcoch. Na hodinách anglického jazyka si žiaci pripravili program: prezentácie, kvízy, piesne a dokonca sa tancovali aj škótske tance.


V utorok 28.10. sa škola premenila na typickú anglickú školu, kde je uniforma samozrejmosťou. Dievčatám aj chlapcom to veľmi pristalo. Učitelia vyzerali tiež veľmi pôsobivo. Počas prestávok znel mix anglickej hudby a žiaci mali možnosť vidieť prezentácie, ktoré pre nich pripravili ich spolužiaci. Počas veľkej prestávky sme v jedálni podávali čierny čaj s mliekom.
Hodiny ANJ boli aj v tento deň trochu iné. Rozprávalo sa o stereotypoch Angličanov; pozreli sme si videá žiakov, ktorí túto krajinu navštívili; spievali sa pesničky od Beatles či Adele a dokonca sme ochutnali aj „Apple pie“.


Streda bola najveselšia, alebo skôr najdesivejšia. Chodbami blúdili strašidlá, zombíci či iné strašidelné tvory. Okrem prezentácií o USA vo vestibule školy, žiaci mali možnosť ochutnať „muffiny“. Týmto ďakujeme dievčatám zo IV.C. ktoré pomohli pani učiteľkám anglického jazyka napiecť tieto chutné koláčiky.
Na hodinách sa žiaci dozvedeli o histórii sviatku Halloween, virtuálne sme navštívili pamiatky a zaujímavé miesta tejto krajiny.
Naše pozvanie prijala aj bývalá žiačka Katka Leláková, ktorá žiakom porozprávala o svojom pobyte v USA. Svoje skúsenosti zo študijného pobytu v USA porozprávali aj žiaci Matúš Zacharovský, Gréta Ňachajová, Alexandra Nižníková a Majka Husivargová.


Počas týchto dní bola škola vyzdobená plagátmi a maketami typických symbolov týchto krajín. Každý deň visela vo vestibule iná vlajka.
Anglické slová bolo možno nájsť po celej škole. Boli nimi označené všetky dôležité (či menej dôležité) miestnosti či predmety.
Naše skvelé kuchárky pripravili jedlá, ktoré pripomenuli chute týchto krajín. Fish & chips, alebo pizza určite všetkým chutili.
V neposlednom rade chceme týmto poďakovať Paľovi Nazarejovi zo IV.E a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave tejto celkom vydarenej akcie.

Táto akcia doplnila aktivity organizované pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. V rámci tohto dňa žiaci 1. ročníkov navštívili 26. septembra Britské centrum, kde mali možnosť prezrieť si knižnicu a vypočuť si informácie, ktoré s týmto centrom súvisia.
Spomenieme taktiež súťaž Juvenes Translatores, ktorej sa už po niekoľký krát zúčastnime. Dúfame, že opäť úspešne.
Ako sa hovorí, koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom. Túto myšlienku podporujeme a je samozrejmosťou každého žiaka GJAR, aby okrem cudzích jazykov, ktoré sa rozhodol na našej škole študovať, mal aj všeobecný prehľad o zvykoch, tradíciách a stereotypoch týchto krajín.