Choď na obsah Choď na menu
 


Dni kultúrnej rozmanitosti - október 2015

20. 11. 2015

 

V dňoch 26. – 28. 10. 2015 naše gymnázium žilo  kultúrnou rozmanitosťou. Učitelia anglického, francúzskeho, nemeckého a ruského jazyka pripravili dni plné aktivít, v rámci ktorých predstavili kultúry krajín, ktorých jazyky sa na našej škole vyučujú.

Pondelok patril Francúzsku, Nemecku a Rusku. Počas prestávok znela hudba a žiaci si mohli pozrieť prezentácie o zaujímavých miestach, ktoré sa oplatí navštíviť. Ochutnávky francúzskych syrov, či typických sladkosti z Nemecka priblížili žiakom typické chute a vône. Šaty a tričká s pásikmi, dlhé červené šály, mašle vo vlasoch, nemecké vlajky na lícach dievčat, či uniformy vo farbách štátnych vlajok dotvorili tú správnu atmosféru multikulturalizmu.

Utorok bol venovaný Veľkej Británii. „Čaj o piatej“ sa tentokrát podával v jedálni školy. Tí šikovnejší prekvapili učiteľky anglického jazyka jablkovým koláčom, ktorý sa podával priamo na vyučovacích hodinách. Čierno-biele uniformy pristali každému. Na hodinách sa  rozprávalo o britských stereotypoch  a  školou sa niesla hudba skupiny Beatles.

Streda patrila asi najznámejšiemu sviatku v USA, Halloweenu. Zombíci, krvavé tváre a strašidelné masky blúdili tmavými chodbami a zákutiami školy. Súťažilo sa nielen o najstrašidelnejšiu masku, ale aj o najkrajší a najchutnejší muffin. Porota mala ozaj ťažkú úlohu vybrať tie „naj“.  Na hodinách sa žiaci dozvedeli o histórii sviatku Halloween, virtuálne  navštívili pamiatky a zaujímavé miesta tejto krajiny.

Počas Dní kultúrnej rozmanitosti bola škola vyzdobená plagátmi a maketami typických symbolov spomínaných krajín.  Viacjazyčne boli označené všetky dôležité (a aj menej dôležité) miestnosti či predmety. Naše skvelé kuchárky pripravili jedlá, ktoré pripomenuli chute Ruska, Veľkej Británie a USA.

Ako sa hovorí, koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. V duchu tejto myšlienky sa nesie  koncepcia vyučovania cudzích jazykov na GJAR a v tomto duchu sa niesli i DKR. Je samozrejmosťou, že okrem ovládania samotných cudzích jazykov, ktoré sa žiaci rozhodli na našej škole študovať, získajú aj všeobecný prehľad o zvykoch, tradíciách a stereotypoch v týchto krajinách.

Organizátori chcú  poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave tejto vydarenej akcie. Osobitná vďaka patrí Matejovi Sedlákovi a Lukášovi Rusňákovi z III.D.